Az axiális ventilátor működési elve

- 2021-07-20-

Amikor a járókerék forog, a gáz tengelyirányban lép be a járókerékbe a bemeneti nyílásból, és a járókeréken lévő lapát tolja, hogy növelje a gáz energiáját, majd a vezetőlapátba áramlik. A vezetőlapát az eltérített légáramot axiális áramlássá alakítja, és egyúttal a gázt a diffúzorcsőbe vezeti, hogy tovább alakítsa a gáz mozgási energiáját nyomásenergiává, végül pedig a működő csővezetékbe vezeti.

Az axiális ventilátorlapátok hasonlóan működnek, mint egy repülőgép szárnyai. Ez utóbbi azonban emeli a szárnyakat és megtámasztja a repülőgép súlyát, míg az axiális ventilátor tartja a levegőt és mozgatja.

Az axiális ventilátor keresztmetszete általában egy szárny. A penge rögzített helyzetben lehet, vagy elforgatható a hossztengelye körül. Előfordulhat, hogy a fűrészlap szöge a légáramhoz képest vagy a pengetávolság nem állítható vagy állítható. A lapátok szögének vagy távolságának megváltoztatása az axiális ventilátor egyik fő előnye. Kis lapáttávolság A szög kisebb áramlási sebességet, míg a növekvő távolság nagyobb áramlási sebességet eredményez.

A fejlett axiális ventilátorok a ventilátor működése közben változtathatják a lapátok távolságát (hasonlóan a helikopter forgórészéhez), ennek megfelelően változtatva az áramlási sebességet. Ezt lapáttal állítható (VP) axiális ventilátornak nevezik.