Az axiális ventilátor jellemzői

- 2021-09-26-

A járókerék szilárdsága, zaja és egyéb okok miatt, ha az axiális áramlású ventilátor járókerék külső átmérőjének kerületi sebessége nagy, a zaj nagyobb lesz, mint a centrifugális ventilátoré.

A modern axiálventilátor mozgólapátja vagy vezetőlapátja gyakran állítható, azaz beépítési szöge állítható. Ezzel nem csak az üzemi feltételek köre nagymértékben bővül, hanem a hatásfok is jelentősen javul változó üzemi feltételek mellett. Ezért felhasználási köre és gazdaságossága jobb, mint a centrifugális ventilátoroké. Különösen az elmúlt években sikeresen alkalmazták a mozgatható lapáttal állítható mechanizmust, így az axiális áramlású ventilátorok egyre szélesebb körben használatosak nagy erőművekben (több mint 800 000 kW), nagy alagutakban, bányákban és egyéb szellőztető és szellőztető berendezésekben. Ezenkívül az axiális ventilátort széles körben használják üzemi, épület-szellőztetésben, légkondicionálóban, hűtőtorony-szellőztetésben, kazánszellőztetésben, vegyiparban, szélcsatorna szélforrásban és így tovább.

Az egyfokozatú axiális áramlású ventilátor össznyomás-hatékonysága elérheti a 90%-ot, az egyfokozatú, diffúziós hengerrel ellátott ventilátor statikus nyomáshatékonysága pedig elérheti a 80%-ot. Általában az axiális áramlású ventilátorok nyomástényezője alacsony, -p <0,3. És áramlási együttható -Q=0,3 ~ 0,6. Az egyfokozatú axiális ventilátor fajlagos fordulatszáma sn 18 ~ 90 (100 ~ 500). Az elmúlt években az axiális ventilátor fokozatosan nagy nyomású fejlesztésre került, mint például egy japán erőmű Dániában VARIAx mozgatható lapáttal állítható axiális ventilátorral, teljes nyomása elérte a 14210Pa-t, ezért sok nagy centrifugális ventilátort axiális áramlási ventilátor trend váltott fel.