A lélegeztetőgépek fejlődéstörténete

- 2021-09-26-


A lélegeztetőgép nagy múltra tekint vissza, itthon és külföldön is rohamosan fejlődött, és több kiváló eredményt ért el. Már sok évvel C. C. ELŐTT Kínában kifejlesztették az egyszerű, fából készült hornyot, amely alapvetően ugyanazon az elven működött, mint a modern centrifugális ventilátor. 1862-ben a brit Guibel feltalálta a centrifugális ventilátort, amelynek járókereke és háza koncentrikusan kerek, a ház téglából készült, a fa járókerék pedig hátrafelé egyenes lapátokat használ. A hatásfoka mindössze 40%, és főleg bányaszellőztetésre használják. 1880-ban az emberek cochleáris házat terveztek a bányák szellőztetésére, és egy centrifugálventilátort hátrafelé ívelt lapátokkal, a szerkezet teljesebb volt. 1892-ben Franciaország kifejlesztett egy keresztáramú ventilátort; 1898-ban ír formatervezésű, előremenő lapátos sirocco centrifugális ventilátor, amelyet az országok széles körben használnak; A 19. században az axiális ventilátort a bányaszellőztetésben és a kohászati ​​iparban használták, de nyomása csak 100 ~ 300 pa, a hatásfok csak 15 ~ 25%, egészen az 1940-es évekig, hogy gyors fejlődést érjen el.

Németországban 1935-ben használtak először axiális áramlású izobár ventilátort kazánszellőztetésre és szellőztetésre; 1948-ban Dánia gyártott egy axiális áramlású ventilátort állítható mozgó lapátokkal. Forgó axiális ventilátorokat, meridionális gyorsuló axiális ventilátorokat, ferde ventilátorokat és keresztirányú ventilátorokat is fejlesztettek.

A kortárs gazdasági fejlődés folyamatában, mivel a ventilátor az energiatermelésben, a vegyiparban és más általános gépek széles köréhez tartozik, jelentős hatással van a nemzetgazdaságra, a fejlett országokra és a fejlődő országokra, köztük hazánkra is nagyon fontos a ventilátortermékek gyártása. A világ legnagyobb ventilátorgyártói főleg Japán, Németország, Olaszország, Svájc, az Egyesült Államok és így tovább. Viszonylag nagy szélturbina-gyártók a Hitachi, Ebara, Mitsubishi Heavy Industries Co., LTD., Kawashima Heavy Industries Co., LTD. stb. Az Egyesült Királyságban James Howden and Company; Németországban van Magdelava turbinás gépgyártó cég és KKK cég; Svájcban főként az élethű társaságok vannak, és így tovább.